Blog Cecilia Angheluta

< Inapoi

Insolventa se trateaza, nu este incurabila.

         Tipareste        Trimite prin email

Cand apelam la Insolventa ? La ce sa ne asteptam atunci cand apelam la Insolventa ?


Când debitorul nu mai dispune de lichiditati cu care să poată plăti datoriile ajunse la scadență, el poate apela la procedura de insolvență.
Aceasta nu înseamnă că în patrimoniul societății nu se află active sau bunuri ce pot fi valorificate pentru stingerea datoriei.
Insolvența este definită ca fiind „acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor exigibile".

Pe fondul accentuării crizei economice globale, orice persoană juridică este afectată în mod direct, situându-se de o parte sau de alta, fie în calitate de creditor, ce are de recuperat creanțe, fie în calitate de debitor, care se vede în imposibilitate de a-și onora plățile.
În aceste condiții, o bună parte dintre creditori, speriați, apelează în mod automat la procedura insolvenței, verificand rapid condițiile minime obligatorii: creanța certă, lichidă și exigibilă de mai mult de 30 de zile, cuantumul minim al creanței(45.000 lei, pt un singur creditor, sau cumulat).

Orice creditor care îndeplinește condițiile de mai sus, poate introduce cererea la tribunal, sperând astfel să își recupereze cât mai repede și ,,sigur’’ creanța pe care o are asupra debitorului.
Insa isi va recupera el creanta ? Utilizarea procedurii insolvenței în scopul recuperării creanțelor, împotriva debitorilor rău-platnici trebuie folosită în mod prudent și responsabil de către orice creditor.

De ce ? Pentru ca sigur nu este singurul creditor al debitorului. In acest mod si alti creditori ai aceluiasi debitor, afland ca acesta este in insolventa , vor incepe asaltul asupra acestuia. Prin declansarea procedurii de insolventa vor existența priorității la distribuirea sumelor, se vor satisface cu prioritate creditorii cu rang prioritar, exista de asemenea posibilitatea efectuării compensărilor cu anumiți creditori, etc.

Din aceasta cauza inainte de a apela la procedura insolvenței, orice creditor trebuie să analizeze cu atenție maximă dacă îi este favorabilă această procedură, deoarece o data cu începerea procedurii insolvenței, orice acțiune judiciară și extrajudiciară se suspendă, iar recuperarea în continuare a creanțelor se poate face numai prin procedura insolvenței inițiate de un anumit creditor.

La ce sa ne asteptam de la insolventa ?

In primul rand la o reorganizare a societatii, la reprioritizarea platilor acesteia si la un plan de iesire din aceasta situatie.

Sunt cazuri in care societatea in speta atinge pragul insolvabilitatii din cauza evolutiei pietii pe segmentul ei, a unor conjuncturi nefavorabile in incasarea unor creante, a unor greseli de marketing sau a unor erori de management, toate acestea (facand abstractie de criza economica) fara a fi sustinute de o pierdere a esentei societatii, si anume aceea de a produce totusi profit.

Starea de insolventa poate fi, in aceste conditii, temporara si/sau "reparabila".
Pentru a apara, atat creditorii cat si debitorul in aceasta situatie, exista procedura supravegherii judiciare si a reorganizarii si, mai nou, procedura concordatului preventiv.
Pentru a dovedi celor interesati ca societatea este inca viabila, unul sau mai multi specialisti (tehnicieni si economisti) intocmesc "planul de reorganizare" care este in fapt un "plan de afaceri" in care se specfica ca, "cash-flowul preconizat (dupa reduceri de personal, reorganizarea fluxului de productie, restrangerea activitatii, marketing adecvat, schimbarea managerilor, etc.) este suficient de mare pentru a asigura atat plata esalonata a datoriilor firmei cat si capitalul de lucru necesar functionarii sale (materii prime, utilitati, salarii, etc.).

Si trebuie sa stiti ca Insolventa, in principiu, nu are nimic peiorativ: se poate intampla "oricui" si, cate odata, este chiar benefica tuturor partilor implicate.

Trebuie doar sa stiti cum sa procedati corect in situatia in care va aflati dvs. Avocatii nostrii va pot indruma pas cu pas, cabinetul nostru de avocatura acorda asistenta profesionala specializata pe parcursul intregii proceduri de insolventa.

< Inapoi

NOUTATI LEGISLATIVE

LEGATURI UTILE