Blog Cecilia Angheluta

< Inapoi

Află aici cum verifici dacă o firmă e la un pas de faliment

         Tipareste        Trimite prin email

Tot mai multe firme au probleme de lichiditate din cauza crizei financiare. Cum aflați că angajatorul sau firma de la care ar trebui să vă primiți banii în câteva luni nu se alfă într-o situație dificilă? Există baze de date care vă pot salva.

De la începutul anului, aproape 16.000 de firme au intrat în insolvență, duplu față de întreg anul 2007. Iar valoarea cecurilor și biletelor la ordin emise fără acoperire ajuns la aproape 450 de milioane de lei în septembrie. Analiștii pun această creștere accelerată a numărului și valorii incidentelor de plată pe seama crizei economice care a determinat creșterea arieratelor și, implicit, a blocajului financiar. Prin urmare, este mult mai important acum să vă interesați despre situația financiară a partenerilor.

Datele despre incidentele de plată se pot afla de la bănci
Banca Națională deține o bază de date cu informații despre toate companiile care au generat incidente de plată: au emis cecuri și bilete la ordin fără acoperire. Pentru a afla informații despre o firmă, trebuie însă să apelați la serviciile unei bănci.
"Noi putem verifica orice companie din România, indiferent la ce bancă are deschis contul dar este necesar ca firma sau persoana fizică ce solicită acest lucru să aibă deschis un cont la noi sau, dacă nu are, să își deschidă un cont. Taxa pentru interogarea bazei de date a Centralei Incidentelor de Plată este de trei lei pentru fiecare companie verificată", a descris pentru capital.ro, Andrei Muraru, director de sucursală la Banca Transilvania.
"Consultarea bazei de date a CIP poate fi făcută doar prin intermediul unei bănci, accesul direct la aceste informații fiind interzis atât personalelor fizice cât și companiilor", a declarat pentru capital.ro Ianfred Silberstein, directorul Direcției Juridice din cadrul Băncii Naționale.
Prin consultarea CIP se pot afla atât incidentele de plată în care a fost implicat partenerul de afaceri, cât și dacă seria și numărul cecului pe care acesta l-a emis fac parte dintr-un set de instrumente de plată avizate de BNR sau dacă nu cumva respectivul cec a fost declarat anterior la CIP ca pierdut, furat, distrus sau retras din circulație.

Date financiare- disponibile gratuit
O altă soluție pentru o verificare succintă a partenerului de afaceri o reprezintă consultarea bazelor de date publice. Pe site-ul ministerului de Finanțe pot fi consultate datele financiare ale tuturor companiilor din România, atât cele din bilanț, cât și cele din contul de profit și pierdere.
Trebuie însă să le interpretați. Ideal e ca firma să fi avut profit în ultimii trei ani. Un alt indicator important este gradul de îndatorare, calculat ca raport între capitaluri proprii și capitaluri permantente (datorii pe termen mediu și lung plus capitaluri proprii). O pondere sub 30% a capitalurilor proprii în totalul resurselor de care dispune o companie, pe termen mediu și lung este considerată nesănătoasă.
De asemenea, solvabilitatea generală (calculată ca raport între activele circulante plus cele fixe și datoriile totale) trebuie să fie peste 1,2.
Informații despre datoriile pe care le are o firmă puteți găsi pe arhiva garanțiilor mobiliare, unde sunt postate gajurile, garanțiile pe conturi curente sau alte garanții cerute la diferite credite.
De pe www.buletinulinsolventei.ro puteți afla dacă împotriva unei companii au fost deschise procedurile de insolvență, precum și stadiul acestora la diferite instanțe.
Iar de pe site-ul Fiscului, puteți afla dacă o firmă are datorii la bugetul de stat, la cel al asigurărilor sociale sau nu a plătit contribuțiile la șomaj.

Site-uri specializate care oferă informații din mai multe surse
În România au apărut site-uri specializate unde se pot găsi informații financiare despre companii, agregate din mai multe surse: de exemplu bonitate.ro sau vrajitorul.eu. Informațiile sunt obținute, în general, din bazele de date ale Monitorului Oficial, din Arhiva de Garanții Mobiliare, de la Registrul Comerțului sau Buletinul Insolvenței.
"Putem oferi atât informații punctuale, pentru o singură firmă, cât și pentru mai multe firme, în baza unui abonament anual. Accesul se face online fiecărui serviciu fiindu-i alocat un anumit număr de credite, valaorea unui credit fiind de 1,1 lei, plus TVA. Vreau să precizez că noi nu oferim un raport de bonitate pentru companiile în cauză, ci doar căutăm în bazele de date ale diferitelor instituții", a declarat pentru capital.ro Cristina Nițu, Project Manager "Vrăjitorul.eu"

Rapoarte cu explicații
Informațiile financiare, în formă brută, nu vă sunt întotdeauna utile. Coface și Eximbank oferă rapoarte cu explicații despre starea unei firme. Însă și costurile sunt mai mari.
Obținerea datelor pentru o singură companie că costă minimum 40 de euro la Eximbank în cazul firmelor românești, respectiv 45 de euro pentru cele străine, raportul fiind gata în 10 zile lucrătoare, în primul caz și în 15-20 de zile lucrătoare, în cel de-al doilea. Pentru 70 de euro perioada de redactare a raportului se reduce la două zile.
Abonamentele cele mai ieftine, care includ 25 de rapoarte, costă 1500 de euro, pentru 40 de companii prețul crește la 1950 de euro iar pentru 2.300 de euro anual obțineși 60 de rapoarte. Pentru toate cele trei tipuri de abonament se oferă, gratuit, un raport privind riscul de țară acoperind un număr de 51 de state.
Trebuie precizat că este obligatoriu să aveți un cont deschis la Eximbank pentru a putea obține aceste rapoarte.
Raportul despre companii cuprinde:
- datele de prezentare ale firmei (denumire, adresă, telefon etc)
- istoric,
- date financiare, date de bilanț,
- standing financiar calculat pe baza indicatorilor de lichiditate, solvabilitate și rentabilitate,
- informații despre asociați,
- credite în derulare și credite restante
- recomandări privind nivelul maxim al creditului comercial.

Coface România oferă rapoarte mai complexe despre companii, care conțin inclusiv un "credit rating" prin care se evaluează riscul de insolvabilitate al firmei investigate folosind o grilă de la 0 (procedură de insolvabilitate în curs) la 10 (risc inexistent).
Ratingul companiei ia în calcul atât indicatorii financiari ai companiei cât și așa- numiții factori calitativi, cum ar fi dezvoltarea companiei, regimul plăților, evoluția număruluii de angajați etc. Este avut în vedere, de asemenea, modul în care compania și-a onorat obligațiile de plată.
Coface oferă, de asemenea, rapoarte de monitorizare negativă astfel încât se pot observa eventualele derapaje ale partenerului de afaceri în interiorul perioadei contractuale.
Furnizarea unui raport de evaluare Coface se face doar în baza unui contract anual cu două variante: 10 companii, respectiv 30 de companii. În primul caz, prețul este de 2.100 lei, iar în cel de al doilea de 5.550 lei. Raportul este furnizat în regim Flash (opt ore lucrătoare), Express (24 ore lucrătoare) și Normal (6 zile lucrătoare).

Sursa: Mediafax, Capital

< Inapoi

NOUTATI LEGISLATIVE

LEGATURI UTILE