Blog Cecilia Angheluta

< Inapoi

Circa 15.000 de permise de conducere sunt eliberate ilegal în Bulgaria în fiecare an

         Tipareste        Trimite prin email

Circa 15.000 de permise de conducere sunt eliberate ilegal în Bulgaria în fiecare an, a afirmat, duminică, ministrul bulgar al Transporturilor, Alexander Țvetkov, precizând că Guvernul va înăspri controlul asupra școlilor de șoferi.

"Conform unei statistici neoficiale, circa 15.000 de șoferi își cumpără anual permisele. Sunt asasini potențiali", a spus el, într-un interviu acordat postului de radio național.

Accidentele rutiere provoacă în fiecare an moartea a 1.000 de persoane și rănirea altor 10.000, într-o țară cu șapte milioane de locuitori.

Postul de televiziune bTV și săptămânalul 168 Ceasa au realizat în mai o anchetă comună, demonstrând cum pot fi obținute permise de conducere fără a urma nici o școală de șoferi.

Plătind mită în valoare de 320 de leva (160 de euro), un ziarist al revistei a primit permisul de conducere fără a fi condus mașina vreodată. Pentru 550 de leva (280 de euro), un jurnalist de la bTV a cumpărat un permis de șofer de autobuz, deși școala de șoferi unde a plătit mita nu dispunea de nici un autobuz.

Țvetkov a afirmat că "multe școli de șoferi" propun, pentru un preț redus, cursuri de scurtă durată, în loc să asigure cele 31 de ore de conducere necesare conform legii.

Guvernul a propus amendarea legii privind circulația rutieră, astfel încât mașinile școlilor să fie dotate cu sisteme de supraveghere video. Testul scris ar urma să devină anonim, iar mașinile examinatorilor să fie echipate cu camere video, pentru a fi eliminate riscurile de falsificare a rezultatelor examenelor de conducere.

Ministrul bulgar de Interne a anunțat și o extindere a controalelor la atelierele care asigură revizia tehnică a vehiculelor, unde datele înregistrate de computere pot fi modificate.

Proiectul de lege trebuie adoptat în termen scurt pentru a putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Sursa: Mediafax

< Inapoi

NOUTATI LEGISLATIVE

LEGATURI UTILE